Mosolyra fel!

A mosoly hatalma

2019.11.14 09:00
Egy szívből jövő, őszinte mosolynak elképesztő ereje van. Gondolj csak egy kisbabára, aki teljesen önzetlenül, minden szándéktól mentesen mosolyog a világra, és akaratlanul is boldoggá teszi ezzel azt, aki rápillant. De a szerelmek is gyakran így kezdődnek: egy pillantás és egy mosoly. Néha jelentéktelennek tűnhet ez az egyetlen, apró kis mozdulat, gesztus, mégis olyan nagy hatással van az emberre: igazi boldogság löket a testnek és a léleknek.

Ha valami tetszik, ha valami öröm ér bennünket, elmosolyodunk. Habár Darwin szerint nem azért mosolygunk, mert jól érezzük magunkat, hanem azért érezzük jól magunkat, mert mosolygunk – és ebben is van igazság, hiszen a mosoly visszahat ránk. Érdemes például egy fárasztó, nehéz napon tudatosan mosolyra húzni az ajkaidat, és érezni fogod, ahogy megváltozik a viszonyod a világhoz. Egészen egyszerűen pozitívra tudod hangolni saját magadat, aminek pedig további velejárója, hogy észreveszed a körülötted lévő szépséget és jóságot, ami még több pozitív érzést generál. Óriási lehetőség ez a kezünkben, amivel talán nem élünk elég gyakran, pedig egy apró kis mosoly kell csak hozzá, hogy beinduljon ez az örömteljes körforgás.

Kutatások szerint a mosolygás ugyanúgy stimulálja az örömközpontunkat, mint például a csokoládé, azaz a mosolytól máris beindul az endorfin és szerotonin termelődése a szervezetünkben. Vagyis elönt a boldogságérzet, aminek sok további előnye is van, például csökkennek a stresszhormonok a szervezetben, így a hosszú élet titkaként is gondolhatunk a mosolygásra.

Forrás: Shutterstock

Az egészségre gyakorolt hatások mellett lenyűgöző az emberekre gyakorolt hatása is, hiszen a mosoly nemcsak önmagadra hat vissza, hanem másokat is hatalmába kerít. Egy őszintén mosolygó ember kinyílik, mint egy virág. A mosoly által felragyog az arca, az egész megjelenése megváltozik, és olyan pozitív emóciókat képes sugározni magából, aminek tényleg hatalma van, és megállíthatatlanná válik. Tudniillik már kutatások is bizonyították, hogy az arcizmaink feletti kontroll megszűnik, ha mosolyt látunk, így képes ez az apró kis mozdulat egyik embertől a másikig vándorolni, miközben pozitív megerősítéseket adunk és kapunk is vissza embertársainktól. Azaz minél többet mosolyogsz, annál mosolygósabbak és boldogabbak lesznek a körülötted élő emberek, és ennek hatására te magad is.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: