Mosolyra fel!

A mosoly nem minden kultúrában jelenti ugyanazt

2019.11.11 09:00
A non verbális kommunikáció egy részét érzelmeket demonstráló eszközöknek nevezzük. Ezek közül bizonyos arckifejezések egyetemesek, tehát minden kultúrában megtalálhatóak, ugyanakkor jelentésükben lehetnek eltérések. Szerinted egy mosoly ugyanazt jelenti egy arab nomád népcsoportnál, mint a japánoknál? Járjunk együtt utána!
Forrás: Shutterstock

Az, hogy a mosoly milyen jelentéssel, adott esetben többletjelentéssel bír egy-egy kultúrában, attól is függhet, hogy az abban élő emberek mennyire adnak teret a szabad érzelemnyilvánításnak.

Európában egy mosoly mindig a barátságosságot, örömet szimbolizálja. Aki mosollyal az arcán fogad, jó szándékáról biztosít minket. Természetesen azt sem szabad félvállról venni, hogy milyen típusú mosolyról van szó, hiszen a kényszeredett, megjátszott vagy épp gúnyos, akár teljesen ellentétes üzenetet is közvetíthet.

Mosoly a világ más részein

Forrás: Shutterstock

Japánban az emberek a számukra kényelmetlen helyzeteket oldják egy mosollyal. Ázsia más országaiban is hasonló módon alkalmazzák; a legtöbb területen a kellemetlen híreket adják át mosolyogva, leplezve ezzel a saját érzelmeiket.

Oroszországban gyakran mentálisan sérült embernek nézik azt, aki egy idegenre mosolyog. Számukra ugyanis nem szükséges érzelmeiket ilyen direkt módon kifejezni – ritkán is teszik -, hiszen e nélkül is érzik, ha valaki közel áll hozzájuk. Ezt mogorvaságnak tarthatjuk, holott nem erről van szó, csupán más a társadalmi „közelség” történelme.

A thai emberek nem szeretnek másokat kellemetlen helyzetbe hozni, és nem kedvelik az összetűzéseket sem. Az egyik leggyakoribb konfliktuselkerülő módszerük pedig nem más, mint a mosolygás, amivel képesek egyfajta békét teremteni, feloldani a kialakulóban lévő viszályt.

Forrás: Shutterstock

A beduinok a mosolyt – örömük kifejezése mellett – egy üdvözlési rítus fontos elemeként is használják. Amikor vendégségbe mennek egymáshoz, az érkező felek támadást színlelnek, még lövéseket is gyakran adnak le a földre, majd lovaikról leszállva széles mosollyal, öleléssel és csókkal üdvözlik vendéglátóikat.

A fenti pár példából is látszik, hogy a mosoly bár minden népcsoport esetén értelmezhető a jókedv és a jó szándék jeleként, mégis hordozhat mögöttes tartalmat.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: