Mosolyra fel!

Izmok és érzelmek összjátéka: a mosoly anatómiája

2019.11.04 09:00
A mosoly egy olyan arckifejezés, amelynek során a száj két végéhez legközelebb eső izmokat mozgatjuk, de többnyire észrevehető a szem környékén is. Az emberek között általában a kedvesség vagy a boldogság jele, de a rémület is kiválthatja, amit grimasznak hívunk. Egy felmérés szerint a férfiak naponta átlagosan tizenöt, amíg a nők huszonkét alkalommal mosolyognak. De hogyan keletkezik a mosoly, és mi szükséges a létrejöttéhez?

A mosoly típusai

A mosoly keletkezéséhez alapvetően mindössze egyetlen izom, az úgynevezett zygomaticus major szükséges. Ez a halántékig érő rostköteg automatikusan megemeli a szájszegletet, így alakulnak ki a mosoly okozta kis redők, a szarkalábak a szem körül.

A mosolyunkat két alapvető csoportba tudjuk besorolni. Az egyik típusánál csak a nagy járomcsont megemelkedése okozza mosolyunkat, ez akaratlagosan is bármikor előidézhető, ilyenkor sok esetben ez az arckifejezés nagyon erőltetett, nem őszinte. A másik csoport azonban az, amikor szívből jövő a mosoly, ha valami kedves számunkra: ezt hívják az úgynevezett Duchenne-mosolynak. Ekkor a száj mindkét sarkának megemelkedéséhez szükséges a nagy járomcsonti izom és a szem körüli izom, amely megemeli az arcvonalakat és ráncokat formál a szem körül összehúzódása is. A nem Duchenne típusú mosolynál csak a nagy járomcsonti izom mozog.

Forrás: Shutterstock

Apró izmok alakítják az egyedi mosolyt

A mosolygás izommunkájában a nagy izmokon túl rengeteg apró izom vesz részt, például az arcon megjelenő gödröcske is a szájzugtól oldalra húzódó, külön mozgatható kis izmocskának köszönhető. A minden emberre egyedi módon jellemző mosoly azért alakul ki, mert a szem és a száj körüli apró izmok beidegződése nagyon finom, egy ideg nagyon kevés izomrostot idegez be. A mosoly asszimetriájának oka lehet, hogy az őszinte, szívből jövő mosoly inkább az érzelmi készségekért felelős jobb agyféltekéből indul, ezért inkább az arc bal oldalán jelentkezik, míg a tudatos, domináns bal agyféltekéből induló mosoly esetén inkább a jobb oldalon.

Hogyan hat a közérzetünkre, ha mosolygunk?

Ha őszintén, örömből húzódik mosolyra a szánk, az nem csak arcunkra van hatással, hanem az egész szervezetünkre. Tudósok szerint a mosoly, illetve a nevetés rendkívül jó hatással van a szervezetünkre, hiszen stresszcsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása mellett még az immunrendszer serkentő hatással is bír. Egy önfeledt nevetés közben elkezdenek a boldogsághormonok termelődni, a dopamin hormonszintje pedig elkezd lecsökkenni, így valóban jobb lesz a közérzetünk is tőle.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: