Mosolyra fel!

A mosoly hét árnyalata, avagy ennyi féleképpen örülünk mi

2019.10.10 09:00
Tudtad, hogy akár hét évvel is meghosszabbíthatjuk éltünket, ha sokszor mosolygunk? Amerikai kutatók szerint hétféleképpen görbíthetjük felfelé a szánk szélét.

A mosoly nem csak széppé teszi arcunkat, de egyes kutatások szerint, ha valaki gyakran műveli, akár évekkel is meghosszabbíthatja saját életét. Egyetlen izom végzi a mosolygást, ez pedig a Zygomaticus majos, ami egy halántékig érő rostköteg, ezek automatikusan megemelik a szájszegletet.

Egy kisbaba is képes már néhány hetesen is mosolyogni, ami jól mutatja, hogy a mosolygás egy velünk született képesség. Egyes elméletek szerint egy mosoly nem csupán kifelé mutatja érzelmeinket, hanem bizony befelé is hatással van ránk: kisimítja, megnyugtatja arcunkat, kellemes vonásokkal ruházza fel tekintetünket és a lelket is letisztítja, feltölti.

Kutatások szerint egy férfi átlagosan 16-szor, míg egy nő 22-szer mosolyog naponta.

Sokféle mosolyt különböztethetünk meg egymástól. A legtöbb mosoly endorfint termel és boldogság érzését kelti bennünk, ám léteznek olyan mosolyfajták is, amikkel zavarunkat, megvetésünket akarjuk kifejezni. Nézzük meg részletesen a hét legfontosabb és legtipikusabb fajtáját.

Forrás: Shutterstock

1. Szerelmes mosoly

Talán az egyik legszebb fajtája a mosolygásnak, amit akkor végzünk, ha szerelmesek vagyunk. Ha a szeretett férfire vagy nőre nézünk, vagy gondolunk, az érzelmeink automatikusan kiülnek az arcunkra és izmaink önkéntelenül mosolyra húzzák szájunk szélét. Ezért is szokták mondani, hogy egy szerelmes ember mosolyánál nincs szebb arckifejezés a világon.

2. Önfeledt, őszinte mosoly

Akkor mosolygunk önfeledten, akkor nem csak a fent említett Zygomaticus majos nevű izom lép működésbe, hanem megemelkednek az arcvonalak, a szemünk sarkában pedig apró szarkalábak alakulnak ki. Ezeket az izmokat nem lehet akaratunktól függően mozgatni, így feltételezhető, hogy amikor őszintén, önfeledten mosolygunk, őszintén tesszük azt.

Forrás: Shutterstock

3. Flörtölős mosoly


Az egyik legnagyszerűbb fegyverünk az ismerkedésnél a flörtölős mosoly, ami kissé kacér, akár szájat beharapós, féloldalas mosolygás. Ennél a mosolyfajtánál az arc és a szemek játéka is hangsúlyossá válik.

4. Érdeklődő mosoly


Ez a mosoly úgynevezett bíztató mosolyfajta, amikor partnerünk szavak nélkül, apró mosollyal és szemöldöke finom felvonásával segít a kommunikáció folytatásában. Ha ilyen arckifejezéssel találkozunk, kellő motivációt és önbizalmat kaphatunk a beszélgetés folytatásához.

Forrás: Shutterstock

5. Kínos mosoly


Ennél a mosolyfajtánál szintén összedolgozik a szem és az arc. Akkor tudhatjuk, hogy partnerünk nem érzi jól magát az adott szituációban, amikor lefelé nézve, zavartan húzza el szájszéleit. 

6. Gúnyos mosoly


Ennél a mosolyfajtánál is komoly hangsúlyt kapnak a szemek, amikor közönyt és megvetést sugároznak, miközben a partner szája felfelé húzódik. Ha ilyen mosolygást tapasztalunk, azzal a másik fél megvetést és lenézést akar kifejezni irányunkba.


7. Zavart mosoly

A mosolygás ezen fajtájához semmiképp sem társul boldogság, őszinte öröm. Ilyenkor a száj egyik széle húzódik csak felfelé, akár a fogak éle is látszódhat. Ez arra utalhat, hogy partnerünk nem érzi kellemesen magát az adott helyzetben, zavarban van és szabadulna.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: