Mosolyra fel!

Megéri mosolyogni! Mutatjuk, hogy miért

2019.10.07 09:54
Egy széles mosollyal nemcsak a környezetednek teszel jót, magadat is gyógyítod. A testet és a lelket egyaránt. A mosoly boldogabbá és egészségesebbé tesz, hiszen boldogsághormont szabadít fel, csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

Forrás: Shutterstock

Habár a mosoly csak néhány izom összerándulása, a szervezetre gyakorolt hatása jóval több ennél. Nem is gondolnánk, milyen változásokat képes előidézni ez a néhány másodpercig tartó görbület és nemcsak abban, akinek szól, hanem abban is, aki megajándékoz vele egy másik embert. Kis túlzással azt is mondhatnák, ez a hosszú élet titka, de a boldogabb életé biztosan. Megéri nemcsak akkor mosolyogni, amikor természetesen jön, hanem olykor tudatosan alkalmazni, mert úgy is van hatása és nem kerül semmibe! De nézzük, hogy pontosan milyen befolyással van a szervezetre.

Csökkenti a stresszhormonokat

A stressz sajnos az életünk része, és számos negatív hatással van a szervezetre. Felboríthatja a hormonrendszer egyensúlyát, megzavarhatja a vérnyomást, káros hatással van a szívre és érrendszerre, ahogy a nyugodt, pihentető alvásra is, de a szexuális életet is befolyásolja. Sajnos kikerülni lehetetlen, de kezelése tanulható, ráadásul nem is nehéz: mosolyogni kell. Több kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy a mosoly még akkor is csökkenti a stresszválasz intenzitását, ha nem érzünk közben boldogságot, vagyis csak tudatosan próbáljuk ezzel a módszerrel leküzdeni az idegességet! Természetesen annak a mosolynak van a legintenzívebb hatása, amikor nemcsak az ember szája, hanem szeme is mosolyog!

Erősíti az immunrendszert

Azt rengeteg kutatás igazolta már, hogy a levertség, a kedvtelenség és a stressz milyen negatív hatással van a szervezetre, így az immunrendszerre is, azt viszont sokkal kevesebben vizsgálták, vajon a jókedv, a mosolygás és a nevetés milyen pozitív változásokkal jár. Mindössze néhány kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, azonban mindegyik azonos eredménnyel zárult: a nevetés, a vidámság, a mosoly és a jókedv bizony serkenti, erősíti az immunrendszert. Hatására kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek kevésbé gátolják az immunrendszert.

Forrás: Shutterstock

Endorfint szabadít fel

A hétköznapi nevén csak boldogsághormonnak nevezett fehérje az agyalapi mirigyben termelődik, és olyan hatása van a szervezetre, akár az opiátoknak. Nagyon fontos szerepe van az idegrendszer hatékony működésében, és a jó közérzet elérésében, természetes boldogságérzetet okoz, ráadásul mindenféle fájdalomérzetet csillapít. A mosolygás hatására is megemelkedik ennek a hormonnak a termelése, amelynek hatása akár 12 órán át is tarthat. Vagyis a mosoly még természetes fájdalomcsillapító is!

A mosoly egyéb hatásai a szervezetre

A mosoly és a nevetés a szervezet fizikai állapotára is pozitív hatással van. Egyes kutatások szerint egy kiadós nevetés felérhet egy pár perces kardioedzéssel is, emellett az erek állapotára is jó hatással van, de a szívünk is meghálálja a vidámságot. A nevetés ugyanis fokozza a vérkeringést.

Ezek után nem lehet kérdés, hogy mosolyogni akkor is megéri, ha éppen nincs hozzá kedvünk, evés közben jön meg ugyanis az étvágy… Vagyis, ha boldogságérzet nélkül húzzuk felfelé a szánk sarkát, akkor is jót teszünk magunkkal: csökken a stressz, enyhül a fájdalom, erősödik az immunrendszer és még boldogsághormon is felszabadul.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: