Mosolyra fel!

A túl sok humor ártalmas a párkapcsolatban?

2019.09.22 12:26
A mosoly és a nevetés a pszichológiai kutatások szerint nemcsak a testi-lelki egészséget javítja, hanem a párkapcsolatot is jobbá teszi. A humornak azonban többféle típusa létezik, amelyek között vannak ártalmasak is - főleg, ha az egyik fél túl sokszor él vele.

A tudományos kutatások szerint a mosoly és a nevetés fontosságát igen komolyan kell venni. A humor nem csak lelki, de élettani szinten is csökkenti a negatív érzelmeket, a szorongást, a depressziót, és segíti a mindennapi stressz leküzdését. Nemcsak az egyén egészségét javítja és tartja fenn, de a párkapcsolat egészségéhez is hozzájárul, mert a konfliktusok közben megjelenő humor elősegíti a pozitív megoldást, és a kapcsolat számos feszültségét eltünteti. A tartós és jól működő kapcsolatokban a felek értékelik egymás humorát és ugyanolyan poénokat tartanak viccesnek. Nők és férfiak egyaránt az ideális pár tíz legfontosabb tulajdonsága közé sorolják a humort.

Forrás: istockphoto

Fontos azonban, hogy a másik félnek is értékelnie kell a viccet, tehát ha az egyik fél humorizál, akkor a másik nevet rajta. Emellett a humor mennyisége és típusa is meghatározó tényező. Egy adott mértéken túl a túl sok humor ártalmas is lehet a kapcsolatra. A túlzott mértékű humor komolytalanná teheti az illetőt, akadályozhatja a bizalom kialakulását, a másik félben lelki akadályokat és védekező viselkedést alakíthat ki. Meg kell tehát érezni, hogy mikor nem szabad viccelődni, mert az elveszi a másik fél kedvét az őszinteségtől. Ilyenkor tudni kell váltani – vagy eleve bele sem kezdeni a viccekbe.

Ez nemcsak a tartós, hanem az éppen kialakuló kapcsolatokra is érvényes. Ha a kapcsolat elején a nő kiemelkedően humorosnak találja a férfit, a kutatások szerint nagyobb eséllyel fognak szakítani, mert a nő nem érzi, hogy komolyan veszik őt, és őszinte lehet a férfihoz.

A humor négy típusba sorolható, és közülük nem mind számít pozitívnak. Létezik adaptív és maladaptív, tehát az egészséget szolgáló és károsító humorstílus is. A tudomány pozitívnak tekinti az affiliatív és az énnövekedést segítő humorstílust, negatívnak az agresszív és önleértékelő humort.

Az affiliatív humorstílusú emberek odafigyelnek a másikra és olyan vicceket mondanak, ami az adott félnek tetszik – nem csak olyat, ami szerintük vicces -, illetve az adott helyzethez is illik. Spontán szellemesek, humoruk pozitívabbá teszi az adott kapcsolatot. Az önvédő vagy énnövekedést segítő humort alkalmazók figyelnek a környezetre és észreveszik vagy megteremtik a világ pozitív jelentéseit. Az előző csoporttal ellentétben akkor is észreveszik az élet pozitív oldalát, ha egyedül vannak, és képesek optimizmusuk megérzésére a stresszforrásokkal szemben.

Forrás: istockphoto

Az agresszív humorstílus jól felismerhető, mert mások kritizálására, kifigurázására épül. Alkalmazóik legjobban a szexista, rasszista, egy-egy csoportot kigúnyoló vicceken nevetnek, a poénok jellemzője a szarkazmus, a gúny, mások nevetségessé tétele. Az önleértékelő humorstílusú emberek magukat teszik nevetségessé, saját gyengeségüket, hibájukat emelik ki abból a célból, hogy mások jobban elfogadják őket.

A férfiak több negatív humort alkalmaznak, mint a nők. Az agresszív humorstílus igen gyakori férfiak egymás közötti interakciójában, mert a dominancia létrehozásának lehet az egyik eszköze. A nők ezzel szemben inkább affiliatív, kapcsolatépítő, énerősítő humort alkalmaznak. Érdekes megfigyelés, hogy az életkorral a férfiak humorstílusa átalakul, lassal elhagyják a negatív stílusokat és több affiliatív humort használnak. A női affiliatív humor igen fontos tulajdonság. A férfiak legjobban ezt a női humorstílust kedvelik, mert ezzel a nő derűs, meleg légkört, jó hangulatot teremt a hétköznapokban. Az énnövekedést segítő humor igen kedvező hatással rendelkezik a párkapcsolatra és hozzájárul a párok kapcsolati elégedettségségének növekedéséhez.

A nő agresszív humora viszont igen káros. Az ilyen nők rejtett interperszonális játszmákat, harcokat vívnak, a felelősséget másokra hárítják, veszekedősek és nehéz velük jól kijönni.

Forrás: istockphoto

A férfiak agresszív humorstílusa sem kedvező: minél agresszívabb a partner, annál elégedetlenebb lesz párja. Egyes vizsgálatok azonban kimutatták, hogy bizonyos agresszív humor a védelmet, erőt szimbolizáló dominanciát éreztetheti a nővel. Az önleértékelő humorstílusban a személy önmagával való elégedetlensége jelenik meg, ami kihat a párkapcsolatra is. Aki önmagával elégedetlen, az hajlamos másokkal is elégedetlen lenni.

Kapcsolódó cikkek

Tőled mosolygósabb a világ?
Töltsd ki a tesztet és tudd meg!

Kitöltöm

Az oldal és a kvíz támogatói: